NY DYSTER RAPPORT BESKYLDER USA FOR AT BRUGE VETO SOM VåBEN

2023 var endnu et mørkt år for overholdelse af menneskerettighederne.

Sådan lyder konklusionen fra Amnesty International i den seneste årsrapport om udviklingen af menneskerettigheder.

I de senere år har organisationen set en tendens til, at menneskerettighederne i højere grad bliver brudt.

Især krigen mellem Israel og Hamas fylder i rapporten, der flere gange retter skarp kritik af USA's støtte af Israel.

- På trods af de svimlende civile blodsudgydelser, ødelæggelser og lidelser i Gaza støttede USA og mange europæiske lande offentligt Israel.

- Nogle stater - især USA - fortsatte med at udstyre Israel med våben, der åbenlyst blev brugt til at krænke menneskerettighederne, lyder det.

Rapporten anklager medlemmerne af multilaterale institutioner for at have udvist "kynisk og egoistisk spilfægteri" og nævner her FN, hvor blandt andet USA har vetoret.

- USA brugte sin vetoret som et våben og forhindrede gentagne gange Sikkerhedsrådet i at opfordre til våbenhvile i Gaza, lyder det.

Amnesty anklager desuden USA og en række europæiske lande som Storbritannien og Tyskland for at være dobbeltmoralske, når de kritiserer Rusland og Hamas' krigsforbrydelser, samtidig med at de bakker op om Israel.

Det internationale samfund har fejlet, siger Agnès Callamard, der er generalsekretær i Amnesty International, i en pressemeddelelse fra organisationen.

- Det er tydeligt, at de institutioner, der er oprettet for at beskytte civile og opretholde menneskerettighederne, ikke længere er egnede til formålet.

- Det, vi så i 2023, bekræfter, at mange magtfulde stater har opgivet de grundlæggende værdier om universel medmenneskelighed, der er nedfældet i Verdenserklæringen om Menneskerettighederne, siger hun.

Amnesty kritiserer i rapporten også russiske styrkers "åbenlyse regelbrud" under den fortsatte invasion af Ukraine samt anvendelse af tortur og mishandling af krigsfanger.

I rapporten kritiseres desuden flere amerikanske staters indførelse af totalforbud mod eller stærkt begrænsede adgang til abort.

FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder blev indgået i 1948, hvor 48 lande stemte for.

Amnesty International er en ngo, som arbejder for at dokumentere og forhindre alvorlige krænkelser af menneskerettighederne. Organisationen har omkring 10 millioner medlemmer verden over.

/ritzau/

2024-04-24T00:16:00Z dg43tfdfdgfd