KULTURMINISTER ER BEKYMRET OVER SVøMMESAG MEN STOLER På WADA

Sagen om 23 kinesiske svømmeres positive dopingprøver og Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) håndtering følges tæt af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Det er afgørende, at man kan stole på, at de atleter, der ender med at stå med medaljerne ved sommerens OL, er rene.

Det siger han i forbindelse med årsmødet i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- Det er utroligt bekymrende. Hvis der er tale om statsorienteret doping, er det en skandale, konstaterer han.

23 kinesiske svømmere havde spor af hjertemedicinen trimetazidin i prøver, der blev afgivet før sommerlegene i Tokyo i 2021.

Antidopingagenturet i Kina har forklaret, at atleterne havde indtaget stoffet utilsigtet via forurenet mad fra et hotelkøkken.

I køkkenet fandt kinesisk sikkerhedspoliti spor af trimetazidin i køkkenets udsugningssystem og i afløbet i køkkenvasken.

Forklaringen kunne ikke modbevises af Wada, som derfor ikke valgte at gå videre med sagen.

Siden sagen i april nåede offentligheden, har Wada fået stor kritik for ikke have uddelt karantæner eller oplyst om de mange positive dopingprøver.

Men Jakob Engel-Schmidt har ikke mistet tilliden til det magtfulde organ.

- Indtil det modsatte er bevist, stoler jeg selvfølgelig på Wada. Systemet skal virke, så dem, der bryder reglerne, bliver afsløret, siger Jakob Engel-Schmidt.

Schweiziske Eric Cottier er udpeget som en uafhængig anklager, der ifølge Wada får frie hænder og adgang til at undersøge sagen til bunds.

Også det er dog blevet kaldt utilstrækkeligt, og for Wada er det nu helt afgørende at bevare atleternes tillid til systemet, mener DIF-formand Hans Natorp.

- Tryghed er også et spørgsmål om transparens i de processer, der bliver sat i gang. Det bliver Wada nødt til at være opmærksom på og leve op til.

- Hvis Wada ikke kan opretholde en troværdighed om den måde, de arbejder på, og får et knæk på deres tillid fra atleterne, har Wada et kæmpe problem. Og så har vi et kæmpe problem i idrætten, understreger han.

/ritzau/

2024-05-05T06:47:07Z dg43tfdfdgfd