ÆLDGAMMELT MENNESKEHOVED TRANSPORTERET TIL AARHUS: BLEV KøRT AF STED MED STOR DISKRETION

Et menneskehoved ankom for nylig til Aarhus Universitet, men det er slet ikke så makabert, som det lyder. Der var nemlig ikke tale om en kriminalgåde, men snarere et videnskabeligt eventyr: Hovedet tilhørte ingen ringere end Tollundmanden, der har været død i over 2400 år.

Det skriver Ekstra Bladet.

Læs også

Overlæge med opråb: Disse almindelige typer smertestillende medicin bør man undgå

Fra sit sædvanlige hvilested på Museum Silkeborg blev hans hoved diskret pakket ind og transporteret i en almindelig stationcar til universitetet, hvor det skulle gennemgå en avanceret scanning.

Aktionen, der fandt sted den 22. april, var planlagt ned til mindste detalje for at undgå offentlig opmærksomhed. 

Formålet med denne hemmelighedsfulde ekspedition var at scanne Tollundmandens hoved med den nyeste teknologi inden for CT-scanning, herunder en mikro-CT-scanner, der kan tage ekstremt detaljerede billeder - en opløsning 422 gange bedre end for 22 år siden, da hans hoved sidst blev scannet.

Denne forbedring i billedkvaliteten har betydet, at detaljer, der tidligere kun var utydelige konturer, nu kan ses med krystalklar skarphed. 

Forskerne håber, at de nye data vil kaste lys over mange ubesvarede spørgsmål om Tollundmandens liv og død. Det er almindeligt antaget, at han døde ved hængning, men der har alligevel været spekulationer om andre dødsårsager, som man nu håber at kunne af- eller bekræfte.

Hemmelighedskræmmeriet var nødvendigt for at sikre, at forskerne kunne arbejde under optimale forhold, uden forstyrrelser fra offentligheden. 

Efter den vellykkede scanning er Tollundmandens hoved nu sikkert tilbage på Museum Silkeborg, hvor det fortsætter med at fascinere os.

Læs også

Derfor bør du spise oliven: En lille stenfrugt med mange fordele

Drik mere vand og nyd godt af disse 6 fordele

Efter ny undersøgelse: forskning fastlår "Dette vitamintilskud kan mindske risikoen for kræft"

2024-05-07T09:54:37Z dg43tfdfdgfd