TRE POTENTIELLE STRøMFARER DU IKKE Må OVERSE DERHJEMME

Strøm, der ikke er styr på, er en farlig komponent i hjemmet. Derfor gælder det om at vide, hvad du skal reagere på, når du ser det.

Her er tre potentielle farer, du ikke skal ignorere derhjemme.

1) Kapslinger og samlemuffer.

Strøm kan give stød. Og derfor skal dine tilslutninger være dækket ordentligt af, så en nysgerrig finger ikke risikerer et rap over nallerne.

Det fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Hvis du har et lampeudtag i loftet til tilslutning af dine lamper, så skal du holde øje med, om kapslen eller låget kan være faldet af, siger han med henvisning til det lille dæksel, der dækker lampeudtaget.

- Hvis man kan berøre det direkte, så risikerer man at få stød.

Det er ikke kun i højden, den fare kan lure. Du bør også være opmærksom på problematikken i gulvhøjde.

- Hvis der er en, der har været lidt for hurtig til gør-det-selv, så er der måske nogle samlemuffer, som sidder frit og kan berøres - måske endda af børn.

- Det er farligt, så det skal man simpelthen have fjernet, fastslår Jesper Sandberg.

2) Kontakter.

Hvis du tager et kig på dine stikkontakter, skal de gerne være rene og pæne.

- Hvis en stikkontakt har været for varm og har haft en dårlig forbindelse, så det har medført gnister inde i stikkontakten, så kan man ligefrem se nogle sorte mærker omkring de her stikbenshuller. Det er noget, man skal være opmærksom på, for det tyder på, at der er nogle dårlige forbindelser.

- Nogle gange har jeg været ude for, at man simpelthen kan høre, at der er nogle samlinger, der gnistrer eller sprutter. Det skal man ikke gå forbi og tænke, "det kigger jeg lige på i overmorgen". Det skal man saftsuseme reagere på.

Faktisk har Jesper Sandberg selv haft en ubehagelig oplevelse på grund af en farlig stikkontakt.

- Jeg havde tilsluttet en elektrisk varmelampe, som tager en hel del effekt, og der var en dårlig forbindelse, som betød, at der lige pludselig stod flammer ud fra stikkontaken, fortæller han.

3) Skader.

Har du ledninger liggende frit i hjemmet eksempelvis en forlængerledning, er det også et vigtig sted at være opmærksom.

- Det er vigtigt, at forlængerledninger og kabler ikke er beskadiget, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Der må ikke stå en skarp genstand - for eksempel en stol med metalben - der kan trykke på dem og ødelægge isolationen. Det er helt sikkert potentielt farligt.

Han bemærker, at særligt en metalgenstand også vil kunne fungere som leder af elektriciteten, hvis der skulle komme hul ind til de strømførende dele.

/ritzau fokus/

2024-05-04T06:03:22Z dg43tfdfdgfd