SVæVENDE ANDREAS MOGENSEN FåR ASTRONAUTPORTRæT På FREDERIKSBORG

Store danske videnskabsfolk som Niels Bohr og Ole Rømer befinder sig allerede på væggene på Det Nationalhistoriske Museums portrætgalleri på Frederiksborg.

De velkendte herrer har lørdag fået selskab af en af nutidens store danske videnskabspersoner - astronaut Andreas Mogensen.

Det er kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M) og Andreas Mogensen selv, der lørdag eftermiddag har løftet sløret for det nye portræt på Det Nationalhistoriske Museum i Nordsjælland.

Maleriet er Danmarks første astronautportræt, og ifølge samlings- og udstillingschef Mette Houlberg Rung skulle der selvfølgelig være plads til Mogensen i det fine selskab på Frederiksborg.

- Han er den første dansker i rummet, så han har i den grad gjort noget exceptionelt som dansker.

- Så jeg tænker, at det er helt på sin plads, at han skal hænge på museet sammen med blandt andre Niels Bohr og Ole Rømer, siger hun.

Det er kunstneren Maria Wandel, der har malet portrættet.

Maria Wandel har - atypisk for et portræt - valgt at male det på glas. Hun har desuden malet på begge sider af glasset, hvilket giver en dybde af flere lag.

- Portrættet er på den ene side et abstrakt maleri af universet. Og på den anden side af glasset, som værket er malet på, hænger Andreas Mogensen vægtløs i rummet.

- Det er også malet, så det er åbent for fortolkning. Der er mange lag, strukturer og billedfragmenter i maleriet, som jeg håber, beskueren vil nyde at dykke ind i, siger Maria Wandel, der i processen har snakket med Mogensen, mens han var på Den Internationale Rumstation.

På det nye portræt holder Mogensen en boks med et lille lys i hænderne. Boksen kaldes en "infinity-boks" og illustrere det ukendte, siger Mette Houlberg Rung.

- Det bliver både poetisk og storslået i uendelighedsboksen. Det er måske netop det uendelige univers, universets hemmelighed eller det sublime. Jeg kan godt lide, at man ikke kan sige præcist, hvad det er.

- Værket rækker ud til dem, der står og kigger på det, siger hun.

Portrættet er 2,3 meter højt og 1,5 meter bredt. Det er desuden 30 centimeter dybt med lysdioder, og der opstår derfor nærmest en 3D-effekt i portrættets mange lag, siger Mette Houlberg Rusk.

Det kan opleves på et særligt afsnit på Frederiksborg indtil den 16. september.

/ritzau/

2024-05-04T10:04:49Z dg43tfdfdgfd