OMDISKUTERET LOV TRæDER I KRAFT: ABORTGRæNSEN HæVES TIL 18 UGER

Danmark står over for en markant ændring i sin abortlovgivning. Fra 1. juni 2025 bliver det lovligt for kvinder at få en abort op til 18. graviditetsuge, en betydelig stigning fra den nuværende grænse på 12 uger. 

Det skriver Ekstra Bladet.

Dette blev annonceret i en nylig pressemeddelelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvilket markerer en væsentlig sejr for dem, der har arbejdet for en lempelse af landets abortregler.

Læs også

Mette Frederiksen melder klart ud: Det vil vi ikke acceptere

Den nye lovgivning inkluderer også en opsigtsvækkende ændring for de yngre: Unge kvinder mellem 15 og 17 år vil nu kunne søge om en abort uden at skulle have samtykke fra deres forældre. 

Forhandlinger har stået på i lang tid, og den endelige aftale blev opnået med støtte fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Derudover støtter Liberal Alliance den del af aftalen, der omhandler, at de 15 til17-årige kan søge om en abort uden forældrenes samtykke. 

Denne beslutning placerer Danmark i spidsen af de europæiske lande, når det gælder abortrettigheder, idet vi nu ligger på niveau med Sverige og kun overgås af Holland, hvor grænsen er 24 uger. 

Det er en markant ændring fra den tidligere strammere lovgivning, der placerede Danmark blandt de mere restriktive vesteuropæiske lande.

Den nye abortgrænse har skabt debat om, hvor tæt grænsen bør ligge på det tidspunkt, hvor et foster vurderes til at være levedygtigt, som er omkring 22. graviditetsuge. 

Det etiske aspekt af denne beslutning er ikke gået ubemærket hen, og det var også en nøglefaktor i debatterne, der førte op til den nye lov.

Læs også

Folketinget vedtager ny lov: Et slag for ligestillingen - til mænd

Irriteret Lars Løkke om Mette Frederiksen-udtalelse: “Jeg er simpelthen blevet for gammel”

2024-05-03T06:09:25Z dg43tfdfdgfd