MODI AFGIVER STEMME MENS INDISK VALGDELTAGELSE FALDER

Den hindunationalistiske premierminister Narendra Modi har tirsdag afgivet sin stemme ved det indiske valg.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Landets siddende leder forlod stemmeboksen i byen Ahmedabad i det vestlige Indien tidligt tirsdag morgen flankeret af sikkerhedsvagter.

Med en finger i vejret viste han det blæk, der på hans hånd vidner om, at han har afgivet sin stemme.

969 millioner mennesker skal stemme i seks faser over seks uger, inden stemmeoptællingen starter 4. juni. Internationale medier betegner da også valget i Indien som et maratonvalg.

15 millioner valgtilforordnede og sikkerhedsfolk - det svarer til lidt mindre end Hollands befolkning - er ifølge BBC sat ind for at få valgmaskinen til at køre så smurt som muligt.

Valgdeltagelsen er indtil videre faldet markant sammenlignet med det seneste valg i 2019. Det forventes, at Narendra Modi sikrer sig en tredje valgperiode. Analytikere peger på, at det kan have påvirket valgdeltagelsen.

På det seneste er Modis retorik overfor især den muslimske del af befolkningen spidset til. Premierministeren har brugt flere taler på at omtale muslimer som "infiltratorer" og som "dem, der får mange børn".

Det har udløst kritik blandt medlemmer af oppositionen, der har klaget til valgmyndighederne i landet.

Efter et årti på magten nyder Modi stor popularitet blandt vælgerne. Det skyldes blandt andet hans regerings position i forhold til religion - og prioriteringen af at inddrage religion i politik, selv om Indien officielt er en sekulær stat.

/ritzau/

2024-05-07T04:31:32Z dg43tfdfdgfd