KONGEN INDVIER NYT SVENSK FORSKNINGSCENTER MED ET SNUPTAG

Kong Frederik og svenske kong Carl Gustaf tog sammen det blå klæde i hænderne og fjernede det med et snuptag.

Og med det blev det nye svenske life science-center, Forskaren, indviet.

Kong Carl Gustaf fik kort efter stukket en mikrofon i hånden og erklærede centeret for åbent.

Den gyldne plade, der gemte sig bag det blå klæde, har de to kongers navne indgraveret og datoen for Forskarens officielle åbning, 7. maj 2024.

Forskaren er endnu et eksempel på det dansk-svenske samarbejde, der i særdeleshed er i centrum i forbindelse med det danske kongepars statsbesøg i Sverige.

Centeret er designet af det danske arkitektfirma 3XN til svensk forskning.

Koblingen understreger endnu en gang samarbejdet mellem Sverige og Danmark, som både den svenske og den danske konge lagde stor vægt på mandag på statsbesøget.

Det nye center ligger i hjertet af den nye bydel Hagastaden i den nordlige del af den svenske hovedstad, Stockholm.

Ambitionen med Hagastaden er, at det skal være et af verdens førende steder for life science, videnskab og teknologi.

Forskaren er områdets knudepunkt, der skal samle industri, forskning, den akademiske verden og offentligheden under et tag.

Life science er helt konkret videnskaben og teknologien om alt levende omkring os, der spiller en nøglerolle i håndteringen af sundheds- og samfundsudfordringer i verden.

De to konger deltog sammen med blandt andre dronning Silvia og dronning Mary i åbningen af den 24.000 kvadratmeter store, runde bygning, som kaster tankerne hen på den danske koncertarena Royal Arena i København.

Da dronning Mary trådte ind i bygningen, rettede hun hurtigt blikket op og fulgte med øjnene den lange vindeltrappe, der snor sig op gennem bygningens ni etager.

- Wauw, lød det fra dronningen, der derefter henvendte sig til den svenske dronning Silvia, der stoppede op, hvorefter de to sammen beundrede bygningen.

/ritzau/

2024-05-07T13:59:50Z dg43tfdfdgfd