FOTOGRAFEN JAN GRARUP VAR I MODVIND: NU ER HAN TILBAGE MED NY BOG

Den danske stjernefotograf er lige nu er ude med en ny bog om krigen i Ukraine. Bogen er blevet rost for sine skildringer, men det er også blevet pointeret, at fotografen skygger for sine billeder. Efteråret har nemlig budt på flere kontroverser.

Danske Jan Grarup har for nylig udgivet sin bog "While we bleed", der gennem fotografier og reportager tegner et billede af krigen i Ukraine, hvor døden dagligt er til stede. I denne bog dokumenterer Jan Grarup, sammen med journalist og historiker Adam Holm, de blodige bagsider af den største krig i Europa siden 2. verdenskrig. 

Her kan man se nærmere på, for os, næsten utænkelige scenarier, som børn der render rundt med våben og granater, mænd og kvinder med amputerede lemmer og byer i ruiner. 

Mens bogen er højaktuel og er blevet rost for sine skildringer, så har flere også pointeret, at fotografen skygger for sine billeder. Dette efterår har nemlig budt på en del kontroverser for stjernefotografen, da der blev sået tvivl om hans troværdighed. Det viste sig nemlig, at Grarup havde løjet om flere episoder i forbindelse med sin dækning af krigen i Ukraine. 

Det fik hans daværende arbejdsgiver, Politiken, til at droppe alt samarbejde med fotografen. 

Herunder kan du se de nogle af de billeder, det handlede om.

I en artikel i Politiken fortalte Jan Grarup om de ukrainske soldaters og civilbefolkningens kamp og hårde tab, og tilkendegav, at han ikke længere var upartisk. 

"Jeg har for længst mistet min objektivitet i den her krig. Jeg står 100 procent på ukrainsk side. Jeg ønsker intet godt for de her russiske soldater eller for det russiske styre", siger Jan Grarup til Politiken.

Det kulminererede i en episode, hvor han på en mortérgranat skrev en hilsen, inden han fyrede den afsted. Det skulle senere vise sig, at han ikke selv havde affyret granaten. Det havde ukrainske soldater. Han havde blot skrevet en hilsen, dedikeret to tvillingepiger, som et par dage forinden døde i en russisk bombning af en restaturant. En restaurant som Jan Grarup i øvrigt fortalte, at han havde siddet på kun tre timer, inden den blev bombet. 

Det viste sig dog, at der var gået mere end et døgn, siden han var der, da angrebet ramte. Det fremgår af en artikel i Weekendavisen.

Jan Grarup har fortalt til Politiken, at han under sin tur til Ukraine har været til mindst 50 begravelser. Begravelser som adskiller sig fra tidligere begravelser, han tidligere har været til ved, at kisterne var lukkede. Det var de, fordi skaderne var så voldsomme, at soldaterne lå i stumper og stykker. 

Jan Grarups ukrainske fotoassistenter, som har fulgt ham overalt på hans tur gennem landet har dog fortalt, at de i løbet af de 14 dage turen varede, kun har været til tre begravelser.

I artiklen nævnes også, at Grarup ved vejene i Ukraine har set mange børn klædt på som soldater. Der vises et billede af dette. 

Jan Grarups ukrainske fotografassistenter fortæller imidlertid, at de i deres arbejde for Jan Grarup kun én gang har set et barn klædt sådan på - netop det barn han har fotograferet.

Jan Grarup har erkendt, at der i hans beretninger er fejl og har vist forståelse for, at Politiken har stoppet samarbejdet. Hvor det efterlader hans karriere må tiden vise. 

Der er dog ingen indikationer på, at Grarups billeder skulle være manipulerede. Det er historierne omkring dem, der er afsløret fejl i.

Læs mere: Bliv en bedre fotograf med Digital FOTOs onlinekursus

2023-12-07T16:09:30Z dg43tfdfdgfd