DOMSTOL FINDER BRITISK KLIMAPLAN ULOVLIG OG KRæVER EN NY

Den britiske regering skal udfærdige en ny klimaplan.

Det fastslår domstolen High Court i London - der svarer til landsretten - fredag.

Domstolen finder, at ministre ikke blev informeret om risikoen for, at afgørende politiske tiltag måske ikke kan gennemføres.

Dermed skal Storbritannien nu for anden gang lave en ny klimaplan.

Det var grupperne Friends of the Earth, ClientEarth og Good Law Project, der anlagde sagen.

Det gjorde de sidste år i kølvandet på et succesfuldt søgsmål mod de tidligere klimabudgetter, som blev udfærdiget i 2022.

Også dengang fandt High Court, at Storbritannien skulle lave en ny klimaplan. Domstolen fastslog, at landet havde brudt love, som var skabt for at hjælpe med at nå klimamålet i Parisaftalen fra 2015.

De tre miljøgrupper argumenterede herefter for, at også den nye plan var ulovlig. Den var i deres øjne baseret på ukorrekte antagelser om, hvorvidt den kunne gennemføres.

Ifølge grupperne var den daværende energiminister, Grant Shapps, ikke blevet fortalt om risikoen for, at de politiske tiltag for at reducere CO2-udledninger muligvis ikke kunne gennemføres.

Den britiske regering nedtoner dog kritikken.

Ministre er ifølge Sky News blevet enige om at udfærdige en ny plan i løbet af 12 måneder. Men de overordnede linjer i planen vil bestå, lyder det fra regeringen.

- Påstandene i denne sag handlede hovedsageligt om proces, og der var ingen kritik af de detaljerede planer, vi har, siger en talsperson for regeringen.

Miljøgrupperne fik medhold i fire ud af fem af punkterne i søgsmålet.

Katie de Kauwe, som er advokat for Friends of the Earth, beskriver fredagens dom som "endnu et pinligt nederlag for regeringen og dens uforsvarlige og utilstrækkelige klimaplaner".

Målet for den britiske regering er at nå nettonul-udledninger i 2050.

Nettonul betyder, at mængden af drivhusgasser, der udledes, ikke fører til en stigning af koncentrationen af gasser i atmosfæren. Altså udledes der ikke mere, end der fjernes naturligt.

/ritzau/Reuters

2024-05-03T12:02:52Z dg43tfdfdgfd