DANSKERNE SPILDER DAGLIGT 350.000 TIMER På Kø: Så MANGE PENGE KOSTER DET

Vejdirektoratet har udgivet en ny analyse, der opgør trafiktrængslen i 2022, og de indledende tal viser, at danskerne dagligt spilder 350.000 timer i trafikken.

Analyser fra Vejdirektoratet viser også at der i 2022 blev registreret et samlet tidstab på 80 millioner timer på landsplan.

Opgørelsen omfatter alle køretøjstyper, fra personbiler til lastbiler, og de økonomiske konsekvenser af trængsel berører både individuelle trafikanter og samfundet som helhed.

Læs også

vejdirektoratet med advarsel: Kristi himmelfartsferien er lige rundt om hjørnet, særligt på disse tidspunkter kan du opleve kø

Det skriver vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Det tidsspild repræsenterer et samfundsøkonomisk tab på hele 31 milliarder kroner.

Corona påvirkede trafikken

Denne tendens markerer en tilbagevenden til normalen efter flere år med reduceret trafik på grund af coronapandemien, hvor færre biler var at finde på vejene.

Det viser Vejdirektoratets nye analyse af trængslen på vejene i 2022. Her var trængslen stadig en smule under niveauet fra før corona, men når tallene for 2023 er klar senere i år, vil de forventeligt vise en stigning.

Stort tab på landsplan

Analyser fra Vejdirektoratet viser, at der i 2022 blev registreret et samlet tidstab på 80 millioner timer på landsplan.

Trængslen er særligt koncentreret omkring storbyområder, med Region Hovedstaden som den mest belastede.

Her udgør forsinkelserne 43 procent af det samlede antal på landsplan.

Det skyldes primært de høje befolkningstætheder og et stort antal daglige pendlere.

”Vi må acceptere, at trafiktrængsel er en uundgåelig del af fremtidens trafikbillede, og det forventes kun at intensiveres i de kommende år,” forklarer Andreas Egense.

Han påpeger, at selvom vi kunne forsøge at bygge os ud af problemet, er det en udfordrende løsning, især i tæt bebyggede områder med høj befolkningstæthed.

Alternative løsninger kunne omfatte en bedre udnyttelse af den eksisterende vejkapacitet, for eksempel gennem øget samkørsel eller ved at sprede trafikken mere jævnt over døgnet.

Derudover kan man overveje at indskrænke biltrafikken generelt.

Dyrt i brændstof

Andreas Egense, vejdirektoratet, belyser også en væsentlig faktor, der har påvirket trafiksituationen fra 2019 til 2022: de stigende brændstofpriser, som har motiveret mange bilister til at reducere deres hastighed for at spare penge.

For eksempel steg prisen på en liter benzin fra et gennemsnit på 14,42 kroner i 2019 til 17,00 kroner i 2022.

Vejdirektoratets metode til at måle trængsel involverer en sammenligning af trafikanternes faktiske hastigheder med den hastighed, de potentielt kunne have opnået, hvis der ikke var andre brugere på vejene.

Denne analyse baserer sig på omkring otte milliarder hastighedsobservationer indsamlet på tværs af landet.

Forventningen er, at trængselstallene for 2023 vil blive offentliggjort før

Læs også

Heunicke afviser blankt: "Jeg havde ikke ministerposten dengang"

2024-05-07T08:24:19Z dg43tfdfdgfd