ARBEJDSUGE På FIRE DAGE KAN PRESSE BøRNEFAMILIERS HVERDAGE

Det rummer ikke kun fordele at skære arbejdsugen ned fra fem til fire dage.

Det viser et forsøg fra Kerteminde Kommune, som forskere fra Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet har fulgt.

I Kerteminde reduceres arbejdstiden ikke. I stedet komprimeres den, så man afvikler 37 timer på fire dage.

Janne Gleerup, som er lektor i arbejdsliv og leder af forskningsprojektet, siger i en pressemeddelelse, at fordelen er sammenhængende fri fra torsdag eftermiddag til mandag morgen.

Men fra mandag til torsdag kan det være svært at finde en god balance.

- De kritiske tidspunkter i børnefamiliernes liv - det vil sige om morgenen, når alle skal afsted, og om eftermiddagen, når der skal hentes og laves mad - kan komme yderligere under pres.

- Nogle medarbejdere oplever problemer med at nå institutionernes åbningstider eller praktiske problemer, som for eksempel ikke at kunne køre børnene til sport, lyder det.

Det kan også være en udfordring at være nærværende i familien, hvis man er træt efter en lang arbejdsdag, påpeger lektoren.

En større gruppe medarbejdere i Kerteminde har eksperimenteret med en arbejdsuge på fire dage siden juni 2022. Det fremgår ikke, hvor mange medarbejdere der konkret er tale om.

Forskerne fra Roskilde Universitet peger i pressemeddelelsen på, at en arbejdsuge på fire dage ofte fremhæves som løsningen på grænseløst arbejde, hvor kendte grænser for job og privatliv flyder sammen.

Og sådan fungerer det også for nogle.

Men studiet fra Kerteminde viser, at nogle medarbejdere oplever at have færre grænser for arbejdstiden end før.

Nogle ender med at tage aftener, weekender og fridagen fredag i brug.

- De sammensatte resultater kommer til udtryk ved, at de fleste medarbejdere på den ene side sætter pris på ordningen, men på den anden side også oplever, at arbejdstidsmodellen skaber nye udfordringer i hverdagslivet, fortæller lektor Agnete Meldgaard Hansen. Hun er en af de øvrige forskere bag studiet.

Hun mener, at der er brug for flere studier og mere forskning på området.

I marts meddelte Københavns Kommune, at syv forvaltninger hen over foråret vil eksperimentere med fleksible arbejdsuger. Det kan for eksempel være færre men længere arbejdsdage.

- I Børne- og Ungdomsforvaltningen har vi allerede indført fire dages arbejdsuge i flere daginstitutioner.

- Tilbagemeldingerne er gode, og derfor glæder det mig, at ordningen nu udbredes, lød det i marts fra børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).

/ritzau/

2024-05-07T06:25:06Z dg43tfdfdgfd