KOMMUNE BETALER 200.000 I BøDE FOR LæK AF BøRNS HEMMELIGE ADRESSER

Det koster nu skatteyderne i Hvidovre Kommune 200.000 kroner, at der i årene 2018-2021 var uorden i børnetandplejens bookingsystem. Her blev børns hemmelige adresser videregivet til begge forældre i strid med databeskyttelsesreglerne.

Datatilsynet vurderede i januar, at kommunen var ansvarlig for en overtrædelse af databeskyttelsesreglerne, og tilsynet anmeldte kommunen til Københavns Vestegns Politi.

Her tog det kun lige godt to måneder at færdigbehandle anmeldelsen. Og i starten af april rejste anklagemyndigheden i politikredsen sigtelse mod kommunen og fremsendte i den forbindelse et bødeforlæg på 200.000 kroner.

To andre kommuner har haft held med at få en lavere straf i lignende sager. Også her krævede anklagemyndigheden bøder på 200.000 kroner, men domstolene har vurderet, at 50.000 kroner var det rigtige beløb.

Dommene mod Vejle og Frederiksberg Kommuner er imidlertid anket til henholdsvis Vestre og Østre Landsret, og de er dermed ikke endelige.

Politikerne i Hvidovre valgte på det seneste byrådsmøde 30. april ikke at udfordre skæbnen og gå rettens vej, selv om de tidligere domme kunne antyde, at det kunne resultere i en lavere straf. Det fremgår af referatet fra mødet.

Sagen drejer sig om et system til booking af tider hos børnetandplejen. Systemet tog ikke højde for, at nogle børn havde hemmelig adresse, og denne adresse blev af systemet automatisk videresendt til begge forældre.

Formålet, med at et barn har hemmelig adresse, kan i nogle tilfælde være, at den ene eller begge forældre ikke skal kende adressen. Derfor må delingen af adressen ikke ske automatisk.

Datatilsynet og anklagemyndigheden har vurderet, at fejlen var kommunens ansvar, og at fejlen var strafbar.

Hvidovre Kommune havde af anklagemyndigheden fået en frist til 2. maj til at reagere i sagen. Og den kommunale forvaltning gav politikerne tre muligheder.

Enten kunne man erkende sig skyldig og betale det fulde beløb, eller man kunne erkende skylden - men bestride bødestørrelsen. Og endelig kunne man helt nægte sig skyldig.

Kommunens politikere valgte det første. Forvaltningen har udarbejdet et notat, hvoraf det fremgår, at udgifterne til advokat i forbindelse med en retssag ville risikere at blive så høj, at det ikke ville kunne svare sig at kæmpe i retten for en nedsættelse af bøden.

Og da udsigten til at blive frifundet ikke er stor, har byrådet besluttet at betale det fulde beløb.

/ritzau/

2024-05-06T09:13:38Z dg43tfdfdgfd