MINISTER FORSVARER FORLøB OM HANDICAPAFTALE EFTER PARTIERS KRITIK

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forsvarer forhandlingsforløb omkring ny handicapaftale, hvor ikke alle partier var indbudt fra start.

Aftalen er i stedet kommet i stand ved et partssamarbejde.

- Det er min måde at arbejde på, og det er blevet kritiseret i alle de år, jeg har været her. Sådan har vi det jo forskelligt.

- Jeg synes, det bliver enormt topstyret, hvis ikke man gør det på den måde. Det har vi jo forskellige temperament omkring, så det vil jo være forskelligt, alt efter hvem der er minister, siger hun fredag, dagen efter aftalen blev præsenteret.

Den nye rammeaftale for handicapområdet indeholder 25 initiativer, og det er første gang siden 2007, at der er en bred politisk aftale på området.

Bag den står regeringen, Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative.

Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne var også inviteret med til aftalen. Det var dog først senere i forløbet og til en næsten færdig aftaletekst ifølge partierne.

Handicapordfører Mette Thiesen (DF) kaldte processen for "et meget, meget mærkeligt forhandlingsforløb", mens handicapordfører Marlene Harpsøe (DD) mente, at det var et "mærkværdigt forløb".

Partierne valgte torsdag middag at forlade forhandlingerne, da de ikke vil være med på præmissen om, at der skal reduceres på de administrative udgifter i kommunerne.

SF blev ifølge partiet selv smidt ud af forhandlingerne 24. april af samme årsag.

Men forhandlingsforløbet har været helt bevidst, selv om det ikke er automatik på Christiansborg, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Jeg mener, at både lovgivningen og den måde et område behandles på, at det skabes i meget større tillid, og at løsninger i øvrigt bliver væsentlig bedre, hvis man har dem, det handler om, med inde ved bordet.

Parterne går under overskriften "Sammen om handicap". Det er Danske Handicaporganisationer, Danske Regioner, Dansk Socialrådgiverforening, FOA, KL, Landsorganisationen for Sociale Tilbud, Selveje Danmark og Socialpædagogerne.

Det er dog ikke første gang, at ministeren afviger fra den traditionelle arbejdsgang på Christiansborg.

I 2021 - i sin tid som børne- og undervisningsminister - lavede Pernille Rosenkrantz-Theil "Sammen om skolen". Parterne inden for folkeskoleområdet blev også her inviteret til at drøfte udfordringer og løsninger i fællesskab.

- Det er efter min overbevisning en af de måder, vi kommer tættest på virkeligheden, og derfor har jeg meget stor kærlighed til den måde at lave politik på, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

/ritzau/

2024-05-03T13:04:35Z dg43tfdfdgfd